I över 5 års tid har jag studerat beteende kring jobbsökande. Framförallt har jag försökt att hitta trender för att se om det finns några samband mellan jobbsökande och årstider, veckor/helger samt tidpunkt på dygnet. Jag har även ställt frågan till säkert 100 stycken HR-chefer om, när de tror att folk söker jobb och svaret har oftast varit – på söndagar. Google Analytics är det verktyg som jag använt mig av för att kunna få fram all denna statistik. Jag måste säga att jag blivit förundrad över hur transparent mönstret är, det ser nästan identiskt ut, vecka ut och vecka in.
Att det söks mindre jobb sommartid, det hade vem som helst kunnat räkna ut. Vår trafik minskar med drygt 50 % under sommaren och det är inget märkligt. Jag tror generellt att de flesta verksamheter, åtminstone de som jobbar B2B tappar en hel del. Nu ska man veta att den största delen av vår trafik utgörs av arbetssökande, vilka får anses ligga i samma kategori som konsumenter. Däremot är det väldigt spännande att se hur oerhört tydligt det är när man söker jobbet! Måndag – torsdag är klart mest frekventa, 85 % av all vår trafik sker på de dagarna. Det är också då som de allra flesta ansökningar droppar in. Det som dessutom är anmärkningsvärt är att det sker dagtid, de flesta sitter alltså på sitt nuvarande jobb och söker nytt jobb. När jag visar statistiken för rekryterande chefer brukar de ofta bli lite bestörta, ”herregud, sitter våra anställda och söker nytt jobb på arbetstid” är en rätt vanlig kommentar.
Den här statistiken är ganska talande och den ser likadan ut även om jag slår ut den över ett helt år. På nåt märkligt sätt så anser alltså svensken att det är helt legitimt att sitta på sitt jobb och söka ett nytt jobb. Givetvis är det inte alla som har ett jobb som söker, men drygt 80 % av alla de som söker jobb genom oss, har idag ett annat jobb.
Jag har alltid varit lite intresserad av statistik, det gör saker och ting lite enklare när man behöver fatta beslut. Visserligen är magkänslan i de allra flesta fall en bra värdemätare, men i kombination med väl underbyggd fakta blir det mesta betydligt mer träffsäkert. Som arbetssökande kan den här informationen vara superviktig, det gör att du har en möjlighet att sticka ut när du ansöker! Om det är färre ansökningar ökar sannolikheten till att just din ansökan ska bli extra relevant. Är det färre personer som söker vid vissa årstider eller veckodagar, blir det enklare att nå hela vägen fram. Många glömmer att timing även är en faktor i rekrytering, man tror bara att det är kompetensen som fäller avgörandet. För alla de som skickar in en spontanansökan kan det vara värt att göra det sommartid, juletid eller under helger alt lov. De allra flesta väljer att tänka ”jag gör det i början på nästa vecka istället”.
För mig som driver ett rekrytering/bemanningsföretag är detta väldigt bra information. Det gör att vi vet när vi ska publicera våra annonser för att de ska vara synliga när människor faktiskt söker jobbet. Den infon är många gånger guld värd. Statistik i kombination med magkänsla gör att mindre lämnas åt slumpen. Det känns onekligen rätt bra som företagare att lämna så lite som möjligt åt den. Trots allt är det så – kunskap är makt.